>Nimotuzumab (CIMAHER) SGK geri ödeme kapsamına girdi!

>Beyin sapı tümörlü hasta ve yakınlarına sevindirici bir haberimiz var. Resmi gazetenin 1 Mart tarihli 27861 sayısında yayınlanan SGK uygulaması tebliğine göre CIMAHER adı ile bilinen Nimotuzumab adlı ilaç Difüz İntrinsik Ponsglioma (DIPG) için geri ödeme kapsamına girdi.

Difüz İntrinsik Ponsglioma bir beyin sapı tümörü ve özellikle çocukları etkileyen bir hastalık. Bu tebliğ ile artık Beyin Sapı Tümörü hastaları başvurmaları halinde SGK kapsamında bu ilacı temin edebilecekler. Bu hastalarımız için son derece sevindirici bir gelişme. Hali hazırda hasta olan ve imkansızlık yüzünden tedavi olamayan arkadaşlarımız onkologları ile görüşüp bu tedavinin kendilerine uygun olup olmadığını sorabilirler.

DIPG hastaları için standard tedavilerin yanısıra, yurtdışında sürdürülen bir kaç klinik deney dışında fazla bir tedavi seçeneği bulunamıyordu. Cimaherin DIPG için geri ödeme kapsamına girmesinin sebebi çeşitli ülkelerde  beyin sapı tümörleri için mevcut tedavilerden daha iyi sonuç verdiğini gösteren bazı çalışmalar.  Ancak EU ilaç komisyonunun daha önce ilaç hakkında yaptığı çalışmada GBM gibi diğer tümör türlerinde mevcut tedavilerden daha iyi bir sonuç vermediği görülmüştü.  Bu sebepten aksi bir çalışma yayınlanana kadar GBM gibi tümörlere sahip hastaların önce mevcut tedavilere başvurmaları ve ancak o tedavilerden sonuç alamıyorlarsa bu tür bir ilacı düşünmeleri gerekiyor. (Daha fazla bilgi için şu yazıyı okuyun: Nimotuzumab, Theraloc, TheraCIM, CIMAher, BIOMAb )

KAYNAK:
Resmi gazetenin 1 Mart 2011 tarihli 27861 sayısı

This entry was posted in Beyin Sapı Tümörü, Cimaher, DIPG, Mevzuat. Bookmark the permalink.

Leave a comment